Onsdag 15 augusti, 2018

Har bestämt vilket datorsystem jag ska ha nu…

Blir ett dual boot med Windows 10 och Linux Mint 18.3. Ok, jag gillar inte Windows, men vill kunna spela Diablo III, Wargame – Red Dragon samt flygsimulatorerna Microsoft Flight Simulator X och X-Plane. Windows är inte säkert och överöst med reklam.

Linux är mycket säkrare, det är kört ”brute force” mot Linux egna kryptering o den är stark. Min 6 TB-volym ska vara i ext4-format och krypterad med Veracrypt, så den går bara att komma åt från Linux. Möjligen med ett program som kan läsa ext4-format, men den måste ändå dekrypteras.

Min 4 TB-volym får vara i NTFS-format, o helt okrypterad, så den kommer man åt enkelt från både Windows och Linux. Hittade en bra guide;
https://itsfoss.com/guide-install-linux-mint-16-dual-boot-windows/

Tömde datorn totalt med Gparted, installerade Windows 10 från en ISO-avbild på ett USB-minne. Har en licens för den. Delade sedan på hårddisken med Windows inbyggda partitionsverktyg. Bootade sedan med en ISO-avbild med Linux Mint 18.3, o installerade de olika partitionerna manuellt.

Problem…

Problem 1 (åtgärdat)…
Windows kunde inte hitta hårddisken vid installation. Botade med Gparted och ändrade hela hårddisken till ”oallokerat utrymme”.

Problem 2 (åtgärdat)…
Windows kraschade vid hämtning och installation av uppdateringar. Fick installera om Windows.

Problem 3 (åtgärdat)…
Datorn startar automatiskt Windows. Det ska komma upp den s.k. Grub-menyn när man startar datorn, så att man kan välja vilket operativsystem man vill köra. Det här funkar inte heller;
https://itsfoss.com/no-grub-windows-linux/
För att starta Linux för man boota från ett USB-minne, eller avsluta Windows med att man vill ändra i UEFI/BIOS vid omstart, så man kan välja varifrån man vill boota. Uppdatering 1 – Nu går det att starta med F9-knappen. Uppdatering 2 – Nu funkar det som det är tänkt.

HDMI fungerar bra om man duplicerar bildskärmarna i Windows, men i Linux fryser bilden på datorn.

Lagade köttbullar (Felix små delikatessköttbullar), makaroner (Mezze Penne Tricolore) och ketchup (Felix) till middag.  

Speak Your Mind

*